Klik hier of op het logo hierboven om naar de beginpagina te gaan
     Interesse in zonnepanelen? v.v. Wilhelmina Boys en 365zon hebben een prachtig aanbod, ga naar www.365zon.nl/wilhelminaboys om een offerte aan te vragen

Sportmedisch advies : Voorste kruisband letsel, hoe ontstaat het en wat er aan te doen
 

 
 
 

De voorste kruisbandDe voorste kruisband, ook wel anterior cruciate ligament, is een band in de knie die het naar voren schuiven van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen remt. Verder vormt de band, samen met de achterste kruisband, posterior cruciate ligament, de verbinding tussen het bovenbeen en het onderbeen en verzorgen ze de stabiliteit in het kniegewricht. Wanneer iemand intensief sport is het erg belangrijk dat deze band goed functioneert omdat er anders grote schade in de knie kan ontstaan. Wanneer er een letsel optreedt waarbij de voorste kruisband wordt beschadigd is de stabiliteit van het kniegewricht verminderd. De band kan uitrekken, gedeeltelijk scheuren of volledig scheuren. Het komt erg vaak voor dat er naast de scheur in deze band ook meniscusletsel, binnenste-/buitenste bandenletsel en kraakbeenletsel is.

Figuur 1 : Gescheurde voorste kruisband (http://fysiovogelzang.nl/gescheurde-voorste-kruisband/)

Ontstaan
Het moment van scheuren is vaak erg duidelijk. De knie beweegt naar binnen waarbij het onderbeen vast of zelfs een beetje naar buiten toe staat. Als het lichaamsgewicht ook nog eens iets te veel op het gewricht leunt is een scheuring al snel het gevolg. De beweging is vaak erg onverwacht. Vaak hoort de persoon een ‘plop’ of een ‘knap’ op het moment van scheuren.

Symptomen
Op het moment van scheuren is de knie vaak erg pijnlijk en wordt er vaak direct naar de knie gegrepen. Meestal is de pijn van de knie afkomstig van de structuren die tijdens de scheuring mee zijn beschadigd zoals kraakbeen, meniscus en/of binnen-/buiten banden. Binnen een zeer korte tijd wordt de knie dik, kan er moeilijk op het been worden gestaan en ontstaat er een gevoel alsof de persoon er ieder moment doorheen kan zakken. Laat je niet verleiden door de pijn want vaak is een geheel gescheurde kruisband minder pijnlijk dan een gedeeltelijk gescheurde kruisband.

Diagnose
Het stellen van een diagnose zal gedaan worden aan de hand van het lichamelijke onderzoek en het verhaal van de patiënt. Om er 100% zeker van te zijn dat de voorste kruisband is gescheurd zal er een kijkoperatie moeten plaatsvinden.

Behandeling
Bij het behandelen van een instabiele knie na voorste kruisbandletsel is het erg belangrijk dat duidelijk is wat de patiënt zelf graag wil. Zoals eerder aangegeven is het voor actief sportende mensen erg belangrijk dat ze dit kunnen doen met een stabiele knie zodat er minder schade tijdens het sporten op kan treden. Aan de hand van de hulpvraag van de patiënt, het verslag van de fysiotherapeut en de bevindingen van de specialist zal er voor de patiënt een passende oplossing worden gevonden.

Voor het behandelen van een knie met voorste kruisbandletsel zijn er vaak twee opties te weten;
  • Conservatieve aanpak
  • Operatieve aanpak
Bij een conservatieve aanpak wordt er besloten de knie niet te opereren maar aan de slag te gaan met het terugwinnen van de beweeglijkheid, de kracht en de stabiliteit van en rondom het kniegewricht. Er wordt vaak voor deze aanpak gekozen als de specialist beslist dat de rest van de knie voldoende stabiliteit kan waarborgen, iemand zelf beslist niet meer intensief te gaan sporten of iemand te oud is voor een voorste kruisbandreconstructie.

Bij een operatieve ingreep zal de specialist een nieuwe kruisband in het gewricht plaatsen van lichaamseigen weefsel. Dit is vaak een gedeelte van de binnenste hamstringaanhechting of de pees net onder de knieschijf. Na de operatie zal de persoon 9-12 maanden intensieve fysiotherapie moeten volgen om vervolgens fit te zijn voor een sport waarbij onderling contact en draaibewegingen voorkomen. Bij een doorgezakte voetstand worden vaak ter preventie podotherapeutische zolen aangemeten om de knie te stabiliseren. Dit verkleint de kans dat het nogmaals mis gaat.

Voor een advies op maat kunnen leden zich gratis aanmelden voor het sportmedisch spreekuur (laatste dinsdag van de maand) via fysio@wilhelminaboys.nl.

Standaard spreekuur (fysiotherapeut): Elke dinsdag en donderdag tussen 18:15 uur en 19:00 uur.

Combinatie spreekuur (fysiotherapeut / podotherapeut): Elke laatste dinsdag van de maand tussen 18:00 uur en 19:00 uur. 
 
Websitesponsor
Volg ons ook via :