• Sportmedisch advies : Hielpijn, hoe ontstaat het en hoe raak je het kwijt

 • Hielpijn bij voetballende kinderen

  In de groeifase bij kinderen moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf van het hielbeen bevindt zich aan de achterzijde van het hielbeen en is een groeicentrum van kraakbeen waar de achillespees aanhecht. Een ontstekingsreactie van de groeischijf (apophyse) van het hielbeen (calcaneus) heet apophysitis calcanei. Dit wordt ook wel Morbus (= ziekte van) Sever-Schinz genoemd. De benaming “ziekte van” suggereert dat het gaat om een ernstige aandoening. In werkelijkheid moet deze aandoening worden beschouwd als een overbelasting probleem. 


  Ontstaan
  Morbus Sever is de meest voorkomende oorzaak voor hielpijn bij kinderen en komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen +/- 7 en 13 jaar. De aandoening wordt meer gezien bij jongens dan bij meisjes. Bij kinderen in deze leeftijdscategorie, komen bij belasting van het hielbeen soms onregelmatigheden in de nog niet volgroeide groeischijf voor. De pijn kan onder andere veroorzaakt worden door een afwijkende hiel- en voetstand.

  Hierdoor ontstaat er een grotere trekkracht op de achillespees, deze trekt op zijn beurt weer aan het hielbeen, waardoor de hielpijn geprovoceerd wordt. Daarnaast kunnen trauma/letsel, overgewicht of grote lichamelijke activiteiten (zoals rennen en springen) oorzaken zijn voor het ontstaan van deze klachten.

  Symptomen
  Druk en kracht op het hielbeen kunnen bij lopen, rennen, stoten en springen pijnklachten en soms zelfs enige zwelling van de achterzijde van het hielbeen veroorzaken. Sporten zoal voetbal provoceren de klachten. Vaak is de leeftijd van de jonge sporter en de plaats van de pijn al voldoende om de diagnose te kunnen stellen. Wanneer het kind is uitgegroeid en de groeischijf zich sluit zal de pijn vanzelf verdwijnen.

  Wat te doen bij Morbus Sever klachten?
  De behandeling van Morbus Sever klachten bestaat uit een beperking van de hielbelasting bij rennen/sporten. Het kind hoeft in principe niet te stoppen met sporten, maar bij hevige pijnklachten is het beter rust te nemen. Het dragen van schokdempende hakjes in de (voetbal)schoenen kan klachten voldoende laten verminderen.

  Wanneer klachten onvoldoende verminderen is het zinvol contact op te nemen met de podotherapeut. Na een onderzoek kan de podotherapeut bepalen of een schoenadvies (schoenen met een dikkere, dempende loopzool), dan wel een podotherapeutische inlegzool voorgeschreven dient te worden.

  De therapie zal nodig zijn tot het moment dat de groeischijf volgroeid is en de hiel de belasting kan verdragen. Wanneer er sprake is van een verkorting van de achillespees, wat de belasting op de groeischijven van het hielbeen vergroot, is het zinvol te starten met oefensessies met de fysiotherapeut.

  Voor een advies op maat kunnen leden zich gratis aanmelden voor het sportmedisch spreekuur (laatste dinsdag van de maand tussen 18:00 – 19:00 uur) via fysio@wilhelminaboys.nl.

  Standaard spreekuur (fysiotherapeut): Elke dinsdag en donderdag tussen 18:15 uur en 19:00 uur.

  Combinatie spreekuur (fysiotherapeut / podotherapeut): Elke laatste dinsdag van de maand tussen 18:00 uur en 19:00 uur.