• Sportmedisch advies : Liesklachten, hoe ontstaan ze en wat kun je er aan doen

 • Liesklachten

  De term "liesblessure" zal je vaak hebben gehoord. Al is het maar van je vader, moeder, vriend of vriendin. Maar wat is een liesblessure nu precies? Hoe herken je het en wat kan je er tegen doen?

  Ook in de medische wereld wordt de term ‘’liesblessure’’ vaak nog te ongenuanceerd gebruikt. Wat er vaak wordt bedoeld is dat er zich pijn/stijfheid in de liesstreek bevind. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door een dysbalans op de plek zelf of wanneer er ergens anders in het lichaam een spier of gewricht niet goed functioneert.

  Oorzaak van een liesblessure
  Een liesblessure komt het meest voor bij mensen die sporten. Het gaat hierbij met name om sporten die langer duren dan 30 min (duursporten zoals, schaatsen, hardlopen en marathonlopen.). Het kan ook zo zijn dat er een liesblessure ontstaat door een explosieve sport zoals voetbal, tennis of hockey. Niet alleen bij duur- en explosieve sporten maar ook bij zaal- en lenigheidssporten kunnen blessures aan de lies ontstaan. Denk bij zaalsporten aan verkorte spieren die sneller een scheurtje op kunnen lopen of het overstrekken van een spier/pees bij het turnen/dansen.

  Verschillende types liesblessure
  Er zijn twee verschillende liesblessures te onderscheiden te weten de acute en de chronische liesblessure. Als we het hebben over de acute liesblessure mag je spreken over een acute en vaak hevige pijnsteek in de liesregio. In de meerderheid van de gevallen is er hierbij sprake van een scheurtje in de spier-peesbuik overgang van de betreffende spier. Deze blessure dient behandeld te worden met ijs en rust gedurende de eerste week. De gehele revalidatie, dit wil zeggen voordat iemand zijn oude sportniveau weer op mag pakken, duurt gemiddeld tussen de 6 en de 12 weken. Het is de bedoeling dat er na deze eerste week langzaam aan begonnen gaat worden met het trainen van de buikspieren en de spieren/gewrichten rondom de liesregio. Indien je de liesblessure niet serieus neemt is de kans groot dat je van een acute liesblessure in een chronische liesblessure terecht komt.

  Een chronische liesblessure is een plaatselijke langdurige ontsteking van de betreffende spier- peesovergang. De pijn bevindt zich meestal richting het schaambeen en straalt soms uit naar de binnenzijde van het bovenbeen. Het kan soms zo zijn dat niet de spier- peesovergang voor de irritatie zorgt maar dat het de omliggende buikspieren, het symfyse, de buikorganen of het heupgewricht is.

  Een chronische liesblessure is een blessure aan de lies die langer dan 2 maanden bestaat en wanneer er pijn is tijdens een aantal weerstandstesten.

  Figuur 1 liesregio met aanhechtingen spieren en pezen


  Behandeling van een liesblessure
  Bij de behandeling van een liesblessure zal een huisarts in eerste instantie rust aanraden en aangeven dat je de spieren aan de binnenkant van je bovenbeen moet rekken. Dit zijn goede adviezen voor de eerste fase van je herstel maar zijn vaak niet voldoende om je klachtenvrij te houden. Het is vaak slim om contact op te nemen met een fysiotherapeut die je kan vertellen waar de oorzaak van je blessure ligt en wat je er samen met hem/haar aan kunt doen.

  Het kan zomaar zijn dat je al een langere tijd last hebt van je lies en dat deze klacht in stand wordt gehouden door een stijve heup. Het is goed om te weten dat je met het rekken van de pijnlijke spier wel een gedeelte van de klacht aanpakt maar bijna nooit de oorzaak. Verder kan het ook zo zijn dat je liesklachten hebt omdat je erg in de groei bent, je slecht getrainde buikspieren hebt of een erg stijve onderrug. Samen met een fysiotherapeut ga je kijken naar de oorzaak van de klacht en zorg je ervoor dat de klachten na de revalidatieperiode dus ook minder snel terug kunnen komen.

  Het kan ook zo zijn dat de liesklachten worden veroorzaakt door een verkeerde stand van de voeten. Door deze verkeerde stand ontstaat er een andere belasting op de gewrichten boven de voet en moeten de omliggende spieren te veel compenseren. Indien dit door een fysiotherapeut/huisarts wordt gevonden kan hij/zij je doorverwijzen naar een podotherapeut. Deze therapeut zal kijken of het nodig is dat je een aanpassing in je schoenzolen krijgt die de verkeerde stand eruit proberen te halen.

  Het is dus erg belangrijk om te weten wat voor een liesblessure je hebt en wat je hier tegen kan doen.

  Voor een advies op maat kunnen leden zich gratis aanmelden voor het sportmedisch spreekuur (laatste dinsdag van de maand) via fysio@wilhelminaboys.nl.

  Standaard spreekuur (fysiotherapeut): Elke dinsdag en donderdag tussen 18:15 uur en 19:00 uur.

  Combinatie spreekuur (fysiotherapeut / podotherapeut): Elke laatste dinsdag van de maand tussen 18:00 uur en 19:00 uur.