Voetbalvereniging Wilhelmina Boys hecht veel waarde aan de basis waarden plezier, respect, eerlijkheid, sportiviteit en betrokkenheid. De vereniging heeft die basiswaarden vertaald naar een aantal gedragsregels.
De gedragsregels die we als normaal bestempeld hebben en waar we belang aan hechten, zijn ondergebracht in een "Normen en Waardenbeleid".
Het bestuur van vv Wilhelmina Boys hecht veel waarde aan de 5 basis waarden plezier, respect, eerlijkheid, sportiviteit en betrokkenheid. Onder bestuur wordt verstaan het Hoofdbestuur en de Jeugdcommissie tenzij apart genoemd. Het bestuur heeft de basiswaarden vertaald in een aantal gedragsregels. Wanneer een lid of ouder/begeleider/vrijwilliger zich niet houdt aan de gedragsregels kunnen correctieve maatregelen genomen worden. Bij jeugdspelers worden de ouders ingelicht.
Waar draait het om?
Het bewerkstelligen van een uitstekende sfeer binnen de voetbalvereniging is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van bestuurders , spelers, vrijwilligers, en andere betrokkenen. Het bestuur van vv Wilhelmina Boys schept randvoorwaarden waarbinnen alle betrokkenen zo optimaal mogelijk in de club kunnen functioneren, met als resultaat dat iedereen met plezier kan presteren. Als bestuur zijn wij ons bewust van de veranderende waarden en normen in de maatschappij, maar willen we deze veranderingen niet zondermeer accepteren. Bestuurlijke verantwoordelijkheid brengt met zich mee dat we binnen vv Wilhelmina Boys de gewenste manier van omgaan met elkaar nader vaststellen, dat we daar afspraken over maken en elkaar daarover informeren. In het geval dat deze afspraken niet worden nagekomen zullen we hier op gepaste wijze mee omgaan. Deze afspraken heeft vv Wilhelmina Boys vastgelegd voor alle betrokken partijen. Deze gedragsregels zijn te vinden op de site van vv Wilhelmina Boys en of op te vragen bij het secretariaat.
Algemene gedragsregels:
Voor iedereen bij vv Wilhelmina Boys gelden de volgende algemene gedragsregels:
Naast deze algemene gedragsregels zijn er gedragsregels voor verschillende groepen. Hierbij onderscheiden we de volgende doelgroepen: (jeugd-)spelers, ouders/verzorgers, (jeugd-)leiders, bestuurders, scheidsrechters/wedstrijdleiders en toeschouwers.
Aanvullende gedragsregels voor (jeugd-)spelers:
Aanvullende gedragsregels voor ouders / verzorgers:
Aanvullende gedragsregels voor toeschouwers:
Aanvullende gedragsregels voor (jeugd)leiders/trainers:
Aanvullende gedragsregels voor (jeugd)leiders/trainers m.b.t. seksuele intimidatie:
Ter bescherming van onze kwetsbare leden, met name de jeugd en andere minder weerbare individuen hanteren wij de gedragsregels zoals deze zijn vastgesteld door het NOC*NSF en de KNVB.
Aanvullende gedragsregels voor bestuurders:
Bestuursleden van vv Wilhelmina Boys stellen zich op als boegbeeld van de vereniging en laten door hun houding en gedrag zowel intern als extern de kernwaarden van de vereniging zien. Tijdens verenigingsactiviteiten zijn zij verantwoordelijk voor het welzijn van haar leden, medewerkers, bezoekers en vrijwilligers. Het bestuur schept randvoorwaarden om aan de kernvoorwaarden te voldoen en draagt hierin bij door zorg te dragen voor:
Aanvullende gedragsregels voor scheidsrechters / wedstrijdleiders:
Incidenten: Het bestuur maakt onderscheid tussen voetbal technische incidenten en niet wedstrijd gerelateerde incidenten:
Voetbaltechnische incidenten:
Bij incidenten tijdens een wedstrijd wordt in eerste instantie de zaak door de desbetreffende scheidsrechter aanhangig gemaakt bij de tuchtcommissie van de KNVB door het invullen van het wedstrijd- en strafformulier. Het bestuur past, op basis van de aard van de overtreding, en de melding, daar waar nodig preventief beleid toe en gaat eventueel over tot aanvullend sanctioneren. Het bestuur beoordeelt bij voetbaltechnische incidenten altijd of er sprake is van opzet of andere omstandigheden.
Niet wedstrijd gerelateerde incidenten:
Onder niet wedstrijd gerelateerde incidenten vallen alle incidenten waarbij sprake is van overtreding van de vastgestelde gedragsregels. Incidenten van een ieder, waarop dit reglement van toepassing is, tijdens, direct voor of na verenigingsactiviteiten in de breedste zin van het woord. Dit geldt vanaf het omkleden voor of na de wedstrijd/training tot en met de gedragingen tijdens vervoer van en naar uitwedstrijden en alle andere activiteiten georganiseerd door vv Wilhelmina Boys.
Afhankelijk van de aard van de misdraging is het bestuur bevoegd tot strafoplegging aan leden. Sancties worden opgelegd indien betrokken leden handelen in strijd met de gedragsregels zoals door de vereniging opgesteld.
Sancties kunnen bestaan uit:
Sancties worden schriftelijk voorzien van een motivatie aan de overtreder of diens wettelijke vertegenwoordiger medegedeeld.
Uitsluitingen en schorsingen:
Als een speler is uitgesloten van deelname aan wedstrijden wordt in de volksmond vaak de term „schorsen" gebruikt. Er is echter een wezenlijk verschil tussen een uitsluiting en een schorsing:
Uitsluiting:
Bij een uitsluiting mag iemand voor een aantal wedstrijden of een bepaalde periode niet deelnemen aan wedstrijden. Dit houdt in dat de betrokkene voor geen enkel team mag uitkomen (dus niet speelgerechtigd is) tot en met de datum waarop het team/elftal, waar de betrokken speler de straf heeft „opgelopen", dát aantal bindende wedstrijden heeft gespeeld.
Schorsing:
Bij een schorsing mag iemand voor een bepaalde periode niet deelnemen aan wedstrijden én geen functie binnen de vereniging en/of de KNVB bekleden.
Beroepsmogelijkheid:
Tegen de strafopleggingen m.b.t. berisping, uitsluiting van wedstrijden, taakstraf, complexverbod en schorsing in uitvoering van activiteiten of functie, bestaat geen beroepsmogelijkheid. De uitspraak van het bestuur is bindend.
Overtredingen van gedragsregels: Een verenigingslid dient zijn/haar medelid te corrigeren bij overtreding van de vastgestelde gedragsregels. Wanneer melden?
Kleine conflicten worden in eerste instantie altijd één op één opgelost en hoeven niet bij het bestuur terecht te komen, tenzij één van de partijen een verzoek tot behandeling indient. Bij twijfel, bij interne behandeling, wordt de expertise van het bestuur gevraagd. Ongewenst gedrag:
Bij ernstige vormen van ongewenst gedrag daaronder mede begrepen discriminatie, bedreiging, intimiderend gedrag, en of molestatie, of indien betrokken overtreders er, al dan niet structureel, blijk van geven niet bevattelijk te zijn voor de opgelegde maatregelen door trainers/leiders, wordt overgegaan tot melding aan het bestuur volgens onderstaande procedure. Bij een directe rode kaart vanaf:
dient de wedstrijdleiding van vv Wilhelmina Boys altijd melding te doen aan het bestuur.
Meldingsprocedure:
Een ieder kan aanspraak maken op het aanmelden van een incident en/of conflict, echter uitsluitend en voor zover dit conflict en/of incident betrekking heeft op de reglementen van KNVB en de gedragsregels van vv Wilhelmina Boys
Het incident dient schriftelijk, of per e-mail bij het bestuur te worden ingediend. Alleen op deze wijze ingediende formulieren zijn ontvankelijk voor verdere behandeling. De meldingsformulieren zijn verkrijgbaar via de website en bij het secretariaat. Formulieren kunnen worden verzonden per e-mail of worden gedeponeerd in de daarvoor bestemde postvakje in het secretariaat.
Grensoverschrijdend gedrag van kinderen dient in een ander perspectief gezien te worden dan dat van een volwassene. In alle overige, niet nader genoemde situaties neemt het bestuur van vv Wilhelmina Boys een beslissing die in lijn is met KNVB richtlijnen. Genoemde maatregelen gelden voor alle activiteiten op ons eigen sportpark als ook bij bezoeken aan uitwedstrijden